Menu
Aziƫ / Reistips / Stedentrips / Thailand

Bangkok, het vervoer naar en in de Stad

bangkok-vervoer-tuktuk
"HĆ© daar avonturier! In deze blog maak ik gebruik van affiliate links. Dit betekent dat als je op een van de links klikt en iets koopt, ik een kleine commissie ontvang - zonder extra kosten voor jou natuurlijk! Zo help je mij om deze blog draaiende te houden terwijl je zelf op avontuur gaat. Bedankt voor je steun! Happy travels! Kim

Het vervoer van Bangkok, de hoofdstad van het Aziatische Thailand, is zo uiteenlopend dat het een aparte blog verdient. In alle grote steden heb je natuurlijk veel verschillende manieren om je te laten vervoeren. In Bangkok worstelen al deze vervoersmiddelen zich een weg door het hectische verkeer.

Het verkeer van Bangkok loopt dan ook als een ader door het kloppende hart van de stad.


Vervoer van Amsterdam naar Bangkok

Vliegtuig-naar-Aziƫ
Vliegtuig klaar voor vertrek naar Bangkok

Vanuit Amsterdam is het 11 uur vliegen naar deze hectische, stinkende maar o zo charmante hoofdstad. Veel verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen op Suvarnabhumi international airport. De luchthaven van Bangkok. De kosten van vliegtickets kunnen nogal uiteen lopen. Om de goedkoopste tickets te vinden raad ik je aan het 8 stappenplan om een goedkoop vliegticket te boeken, te lezen.

Als je de bagage hebt opgehaald en het vliegveld van Bangkok uitloopt, is het geen enkel probleem om vervoer te krijgen. Taxi’s staan met tientallen in de rij. Neem wel een “legale” taxi met een meter. Dit zijn de o.a. blauw met rode, roze, groene en diverse andere felle kleuren auto’s met het woord “taximeter” op het dak.

Vanuit de luchthaven is het 28 kilometer naar het centrum van Bangkok. Gemiddeld doe je hier een uur over. Als je midden in de spits zit dan kan het zelfs zo zijn dat je er een behoorlijke tijd langer over doet als je met de taxi gaat.

De goedkoopste en snelste manier om van de luchthaven naar het centrum te gaan, is met de Airport Rail Link

In dat geval kun je ook de ( SA ) Airport Rail Link nemen. Dit vervoer vanuit de luchthaven van Bangkok is goedkoper dan de taxi en brengt je in ongeveer 30 minuten naar het station Phayathai.


Verkeer in Bangkok

Bangkok-verkeer-avondspits
De aanloop naar de avondspits in Bangkok

Zodra je het vliegveld verlaat zul je ongetwijfeld even checken of er wel een gordel in de taxi zit. Het verkeer in Thailand is een grote chaos. Het lijkt of elke Thai zijn rijbewijs heeft gekregen bij een pakje boter. Door te toeteren, bumper aan bumper te rijden en te wringen, weten ze zich toch een weg te banen door deze zee van drukte.

Het verkeer in Bangkok is absoluut niet te vergelijken met het verkeer in Nederland. Ik heb dan ook met regelmaat met gesloten ogen in een taxi gezeten. Niet dat dit je beschermt, maar het hielp mij in ieder geval om een hartverzakking te voorkomen.

De Thai rijden werkelijk als idioten ( excuse my language ). Het is dan ook niet zo gek dat Thailand een van de landen is met het hoogst aantal dodelijke verkeersslachtoffers op jaarbasis. Met de Songkran, het Thaise nieuwjaar, zijn er zelfs meldingen van 500 dodelijke slachtoffers per dag. Wees gewaarschuwd en let goed op, voor zover je dit zelf in de hand hebt natuurlijk.

Het meest veilige vervoer in Bangkok is de skytrain, de taxi, de ( normale ) trein en de metro.


Verschillende soorten vervoer in Bangkok

De Taxi

De Taxi’s zijn denk ik wel het meest ideale vervoer in Bangkok. Er rijden zo ongeveer 100.000 taxi’s rond in Bangkok. Hierdoor moet je er bijna moeite voor doen om ze mis te lopen. De taxi’s zijn goedkoop en zeer zeker veiliger dan de brommertaxi. Waar je achterop springt bij een Thai en door het chaotische verkeer van Bangkok raast. Mij niet gezien!

Bangkok-vervoer-taximeter
Een blauwe taxi-meter in Bangkok

Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt. Je kunt het beste een stapeltje briefjes van 20 en 50 bath bij je houden om de taxi’s te betalen. Het is gebruikelijk om een taxichauffeur fooi te geven. Overdrijf hierin niet en rond het bedrag naar boven af. Is dit heel erg weinig? Dan kun je altijd nog een extra briefje van 20 bath aan hem geven. Omgerekend is dit ongeveer 60 eurocent.

Let op dat je altijd een Taximeter neemt in Bangkok! En dat de chauffeur de meter ook daadwerkelijk aanzet.

Let er ook op dat de meter wordt aangezet door de chauffeur. De ritprijs begint bij 35 bath ( dit is iets meer dan 1 euro ). Voor de actuele wisselkoers van de Bath kijk je hier.


De Brommertaxi

Het vervoer wat ik heb vermeden in Bangkok. Maar voor de daredevil misschien een ultieme ervaring. Buiten de normale taxi heb je ook de brommertaxi in Bangkok. Hier stap je achterop de brommer bij een Thai. Je weet wel degene die zijn rijbewijs bij een pakje boter heeft gekregen en herkenbaar is door zijn oranje of gele hesje. En cross je door de chaos die verkeer heet.

Eerlijk is eerlijk, het is de snelste manier om je door de drukte een weg te banen. En tevens ook de minst veilige. Mijn advies is om deze vorm van vervoer, zoals ik ook heb gedaan, te vermijden.


De Boottaxi

Een erg leuke manier om Bangkok vanaf het water te verkennen, is de boottaxi. Mijn favoriete vervoer in Bangkok. Deze taxi is bovendien belachelijk goedkoop!

De boottaxi vaart over de Chao Phraya River. Tijdens deze taxirit kom je langs een aantal highlights van Bangkok en kun je genieten van het uitzicht. Je hebt de keuze tussen de ” longtailboats” en de normale veerboten. De longtailboats doen de zijkanalen van de Chao Phraya River aan.

Bangkok-vervoer-boottaxi
Een jonge Thaise Monnik wacht op de Boottaxi in Bangkok

Er zijn vier dienstlijnen die je kunt herkennen aan de verschillende kleuren vlaggen op de boot. Elke dienst heeft een eigen kleur vlag. Na een ritje op de boot heb je al snel in de gaten hoe het systeem werkt!

Er zijn 34 haltes waar je op- en uit kunt stappen. Het betalen van het ticket doe je op de boot of bij de pier. Wat de kosten zijn van de rit hangt natuurlijk af van het aantal haltes wat je wilt nemen, maar duur is nooit.

Betalen-boottaxi -Bangkok
Betalen op de Boottaxi

De Tuk-Tuk

Het meest bekende, typische en toeristische vervoer van Bangkok is de Tuk-Tuk. Ik kan niet anders zeggen dan dat je het een keer geprobeerd moet hebben. Zeker als het je eerste bezoek aan Thailand is.

Omdat de Tuk-tuk chauffeurs inmiddels gewend zijn aan de vele toeristen, zijn er een paar dingen die ik je mee wil geven:

  • Spreek van tevoren de prijs en locatie af met de chauffeur. Zo voorkom je “hoge” kosten. Het kost natuurlijk allemaal bijna niets, maar je begrijpt vast wat ik bedoel.
  • De chauffeur probeert je over te halen een “extra” route te rijden. Deze route zal langs fabrieken en winkeltjes gaan. De chauffeur krijgt hier geld voor. Hou voet bij stuk en zeg dat je dit niet wilt. Het is saai en zonde van je tijd.
  • Als je wilt dat de chauffeur ergens op je wacht, geef dit dan duidelijk aan en bespreek de kosten.
Tuk-Tuk-in-Bangkok
TukTuk Chauffeur staat rustig een “sjekkie” te draaien

De BTS Skytrain

Als we naar dit vervoer van Bangkok kijken, dan klinken de andere vervoersmiddelen van hierboven vrij stoffig. De Skytrain heeft een totaal aan 36 kilometer spoor met daaraan 35 stations. Er zijn 2 lijnen, donkergroen ( Sukhumvit lijn ) en lichtgroen ( Silom lijn ). Tussen deze twee lijnen ligt het koppelstation Siam Station.

De automaten op de stations van de Skytrain accepteren enkel muntgeld.

Het is een praktische lijndienst voor de vele miljoenen mensen die elke dag heen en weer moeten reizen voor werk of plezier. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen tussen een enkeltje een smartpass ( voor dertig dagen ) en een dagpas.

Een enkeltje kun je kopen in de automaten van de stations ( let op: accepteren alleen muntgeld ). De laatste trein rijdt om middernacht.


Wil je op de hoogte blijven?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang mijn GRATIS e-book:

Lees ook: